Biografie

Kunstenares Cara Yuan houdt van de natuur. Die geeft haar rust, ze voelt zich er gelukkig. In haar atelier verzamelt ze wat ze in de natuur aantreft. Ze weet zich omgeven door dode bloemen, bladeren en takken, losse steentjes, stukjes op het strand aangespoeld hout en zeewier. Ze zijn voor haar niet dood of vergaan, maar juist het begin van nieuw leven. Ze ziet er prachtige lijnen in, levendige kleuren, dynamische vormen. Ze raakt er eindeloos door geïnspireerd. Wanneer Cara Yuan in harmonie is met de natuur is ze in harmonie met zichzelf, en haar omgeving. Die balans creëert ze ook in haar (beeldende kunst)schilder kunst en fotografie.

portret van Cara Yuan

 

Cara Yuan werd geboren in 1974 in Wenzhou (China) als kind van een kunstenaarsechtpaar. Ze groeide op de stad, maar trok met haar ouders geregeld naar de bergen rond Wenzhou, de Yan Dan Shan . Al vroeg kwam ze in aanraking met kunstuitingen als de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de Chinese kalligrafie. In haar jeugd exposeerde ze haar kalligrafie in China en Japan. Na de middelbare school verhuisde ze naar Hangzhou voor een studie modeontwerpen en vervolgens naar Beijing om Engels te studeren. Ook in de Chinese hoofdstad zocht Cara Yuan de natuur op; ze betrok een woning in de botanische tuin.

In 1998 kwam ze naar Nederland. Ze begon een studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en studeerde er in 2000 af als eerstegraads kunstdocente. Ze vestigde zich in Alphen aan den Rijn. Daar werkt ze in eigen atelier als beroepskunstenaar en fotograaf, Ze is lid van kunstenaarsvereniging Stichting Alphense Ateliers (STAA). Ze heeft ruime ervaring in lesgeven (o.a. beeldende kunst, Chinese kalligrafie en fotografie, aan jongeren en volwassenen). Ze is tevens fotograaf voor het huis-aan-huisblad Witte Weekblad.

Al sinds haar komst naar Nederland is Cara Yuan gespecialiseerd in verschillende disciplines van de beeldende kunst: Chinese water-inkttechniek, abstracte schilderkunst en fotografie. Haar werk laat zich kenmerken door een mix van oosterse- en westerse invloeden. Ze exposeert in binnen- en buitenland. Haar werk was te zien o.a. in Guangzhou (China), Horsens (Denemarken), Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Utrecht, Leiden, Gouda, Den Haag, Winkel, Nieuwkoop en Bodegraven.